SloveniŽ is met een oppervlakte van 20.256 km≤ ongeveer de helft zo groot als Nederland. De omtrek van de landsgrenzen meet 1213 km (546km met KroatiŽ, 330 km met Oostenrijk, 188 km met ItaliŽ en 102 km met Hongarije). De kustlijn van SloveniŽ is 47 km lang. Een prachtig land die de laatste jaren flink in populariteit aan het stijgen is.

Ondanks het relatief kleine oppervlak kent het land grote verschillen in het landschap. In het noorden liggen de Karawanken, Kamniker Alpen en - in het noord-westen- de Julische Alpen. In de Julische Alpen ligt in het nationale park Triglav de gelijknamige berg Triglav, die met 2864 m de hoogste berg van het land is. Hier ontspringen ook de Koritnica, Soča en Sava. De Sava behoort met de Mura en de Drava tot de belangrijkste Sloveense rivieren. Het is ook niet vreemd dat we dus overnachten in dit gedeelte van Slovenie. In de Julische Alpen ligt ook het grootste meer van SloveniŽ, het 25 km≤ omvattende Meer van Bohinj. Het oosten is daarentegen vlak, overgaand in de Pannonische laagvlakte van Hongarije. In het zuid-westen en zuiden overheersen middelgebergtes en heuvellandschappen, die overgaan in de Dinarische Alpen. Hier is vaak sprake van een karstlandschap met de kenmerkende periodieke meren (bijv. in Cerknica) en vele onderaardse grotten. In het uiterste zuid-westen verloopt de 47 km lange kustlijn. De helft van het land is bebost. Het klimaat is in het noorden continentaal, aan de kust tot aan de lijn Nova Gorica-Postojna mediterraan.

De rivieren waar we op zullen kajakken zijn de SoÁa en de Koritnica. Dit zijn de rivieren die uit het hoogste gebergte komen van Slovenie. Zeer mooie en geschikte rivieren voor de licht gevorderde en de gevorderde kajakker. We kunnen de wildwatertechnieken weer prima bijschaven en wellicht een paar leuke nieuwe technieken oefenen.

Prachtig helder blauw water, smalle kloofjes, leuke stroomversnellingen en heerlijke kiezelstrandjes om even uit te rusten van alle inspanningen.

Kenmerken Soca:
Lengte: 146 km
Hoogte v/d bron:: 1050 meter
Debiet: 100 m3/s
Stroomgebied: 1549 km2
Stroomt van: Trentavallei bij Bovec
Stroomt tot: Golf van Triest bij Monfalcone.

Kenmerken Koritnika:
Hoogte v/d bron: 1450 meter
Stroomt van: Mangart
Stroomt tot: Soca bij Bovec

SoÁa & Koritnica (SLO)