Zwalker 2017

Peddelen in KroatiŽ en Montenegro

Geschreven door: Paul van Boerdonk
Datum: 15 mei 2011

Door de tegenvallende sneeuwval van afgelopen winter, stond er weinig water dit voorjaar in veel sloten in Europa. Toch was er een gebergte, waar dit het omgekeerde was: de Balkan!

Van vrijdag 29 april tot en met 7 mei was Kanosport Zwalker te vinden in KroatiŽ en Montenegro met een flinke en leuke groep deelnemers. Het is een stukje rijden, maar als je er eenmaal bent, is het zeker de moeite waard! Om de reis te breken werden er op de heen- en terugweg een stop ingelast in KroatiŽ, om daar riviertjes te varen.

Door de supermoderne snelweg in KroatiŽ (waarschijnlijk de beste snelweg van Europa) waren we er eerder dan verwacht. Hierdoor konden we op donderdag 28 april al een traject varen, een extraatje.
Op vrijdag 29 april peddelden we dit traject nogmaals met alle deelnemers. Een mooi stukje varen en een goede manier om iedereen te leren kennen. De rivier liep door een lange bos kloof met een schitterende flora en fauna. Erg bijzonder waren de diverse watervallen die aan de oevers in de rivier stortten.

Op zaterdag reden we verder via BosniŽ naar Montenegro. Vanaf dit punt houdt de snelweg op en is het heerlijk toeven door spectaculaire omgevingen. Uiteindelijk kwam iedereen aan bij het beginpunt van de drie-daagse klooftocht! Hier bouwden we een kamp op en maakten we kennis met locals.

Zondagochtend vroeg begon de dag met het inpakken van de kajaks. Iedereen nam zijn/haar voedsel en kleding mee in de kajaks. Ondertussen werden de permits geregeld met de National Park Ranger. Op het programma stond namelijk ťťn van de spectaculairste en diepste kloven van de wereld. Alleen de Grand Canyon is dieper. Ook staat deze kloof op de lijst van wereld erfgoederen van Unesco, een stukje natuur waar je zuinig op moet zijn. Na de voorbereidingen gingen we het water op en al snel konden we weer uitstappen. Van de linkerkant kwam een woeste rivier/waterval de sloot in, de grootste zoetwaterbron van Europa. Dit was een typisch kenmerk van de rivier en omgeving, water dat uit een muur komt. Dit zouden we de komende drie dagen nog veel tegen komen en dat was zo!
De tweede dag in de kloof kwamen we een mooie sluierwaterval tegen die zijn oorsprong kende in een grote grot. Deze moest even verkend worden en werd natuurlijk bevaren. Verder was de tweede dag vooral erg mooi met leuke stroomversnellingen.
De derde dag was het meest spectaculair. Flinke passages, mooi wildwater en hoge golven. Hoe verder we in de kloof kwamen, hoe meer bewoonde wereld we tegen kwamen. Exact om 15.00 uur kwamen we op de eindbestemming aan zoals afgesproken met onze local. We stapten uit in niemandsland tussen Montenegro en BosniŽ. Vervolgens hadden we een rit terug naar ons kamp van ongeveer vier uur. Met een voldaan gevoel en een onvergetelijke ervaring kwamen we terug, wow!

De volgende dagÖ regen! Gelukkig moesten we eerst nog een stuk rijden naar de volgende rivier. Tijdens het rijden werd het niet minder en besloten we samen met de deelnemers een korter traject op een andere rivier te doen. Dit was een goede keuze. De waterstand was perfect, de passages waren nog van redelijk niveau en aan het einde van de middag konden we genieten van het zonnetjes op de camping.

Tijdens de laatste dag in Montenegro scheen de zon! Op deze dag stond ťťn van de mooiste riviertjes op het programma met een hele vette boskloof. De passages volgden zich in hoog tempo op en de omgeving was wederom bijzonder! De fotoís vertellen het verhaal.

De weg terug bestond weer uit een stop in KroatiŽ. Hier wilden we nog een rivier varen met een foto stop met watervallen en een cursusje boofen. De rivier stelde niet veel voor, maar de watervallen en de omgeving waren bijzonder mooi! Een goede laatste stop.

Hierna ging ieder zijn/haar eigen weg terug richting Nederland. Kijk vooral naar de foto's.. Het verhaal geeft alleen maar een korte indruk. Een video zal nog volgen.

Peddelen in KroatiŽ en Montenegro