Zwalker 2017

Adrenaline op het wilde water

Geschreven door: Paula Breukelman
Datum: 18 september 2012


Afgelopen augustus moest ik eraan geloven. Mijn eerste kajak ervaring kwam in beeld...

Zonder op te willen scheppen durf ik van mezelf te zeggen dat ik aardig sportief ben. Toch heb ik vele vakanties doorgebracht op een ligbed aan zee. Een vriendin stelde voor om deze vakantie eens helemaal los te gaan. Maar niet in een beachclub.. Nee, op het wilde water in Oostenrijk waar Kanosport Zwalker regelmatig cursussen organiseert. Het leek me best leuk maar toen ik eenmaal in mijn kajak zat veranderde die mening.. Wat was dit gaaaaf zeg! Vijf dagen lang heb ik adrenaline en een kick gevoelt die ik nog niet eerder op een vakantie gevoeld had.
We begonnen natuurlijk rustig. Eerst wat technieken aanleren en aanvoelen hoe het is om in een kajak te zitten. Iedere dag zochten we een pittiger stuk van de rivier op. Met een hele groep beginners maakten we onze eerste ervaringen op het water mee. Regelmatig raakte iemand met zijn snufferd het koude water. Enigszins angstvallig keek ik dan toe om te kijken of de koppies weer boven water kwamen. Het leek me best wel spannend om om te gaan. Vooral omdat het spatlap ervoor zorgt dat je niet zomaar uit je kajak komt. Maar uiteindelijk maakte ik ook kennis met het koude water. Plons, daar ging ik.. Een rots die ik niet meer kon ontwijken was de oorzaak. En toen kwam er toch wel een overlevingsdrang omhoog die ervoor heeft gezorgd dat ik binnen een paar tellen weer boven was. Zo.. Weten we ook weer hoe dat voelt.

Dat er nog zoveel theorieŽn en technieken bij het kajakken horen, had ik nooit gedacht. Eenmaal thuis bij mijn vriendinnen (het soort met een goed boek, cocktailtje, feestjes en de zee) voelde ik me een echte kajakker! Ik gooide in mijn vakantieverhaal termen als: keerwater, anorak, boogslag en eskimoteren (niet dat ik dat al gedaan heb maar het klinkt wel stoer).. Ze waren dan ook behoorlijk onder de indruk. Wie weet krijg ik ze ooit ook zo ver. Ze moeten die kick gewoon een keer meemaken!

Voor nu denk ik erover om volgend jaar weer mee te gaan. Toch zijn er nog zoveel leuke dingen om te doen. Naja, ik heb nog een jaar om daarover na te denken. Eerst nog maar is nagenieten van de fotoís. Maar dat ik in de toekomst weer een keer ga kajakken staat vast!